De nieuwe wereld wat is die ?

Deze week mogen luisteren naar een 4-tal inspireerde ondernemers met ieder zijn eigen mooie motiverende verhaal tijdens Boiling Business. Ik krijg energie van deze ondernemers die denken in oplossingen, die stappen willen zetten, risico’s durven te nemen, veranderingen niet uit de weg gaan.

In de bouwwereld is dat niet anders. We staan aan de vooravond van veranderingen in de bouw (dus vooruitgang) die veel invloed hebben op de hele sector. Denk bijvoorbeeld aan het verder industrialiseren van de bouw, prefab, vergrijzing en dus personeelstekorten, kwaliteitsborging, verduurzaming, bouwkosten, enzovoort! Door al deze ontwikkelingen zullen de rollen in het bouwproces compleet gaan veranderen. Daarvoor is personeel nodig dat beschikt over andere competenties dan voorheen. Zo moeten werknemers in de bouw beter gaan samenwerken en zich flexibeler opstellen. Een gedegen kennis van complexe installaties, bouwmethodes en IT-processen is (en wordt) cruciaal. Dit zijn geen ‘voornemens’, dit zijn feiten!

Tot nu toe wordt er vooral veel gepraat over deze veranderingen in de bouw wereld. Iedereen heeft de mond vol van de noodzaak om te kunnen (blijven) voldoen aan de vraag, het aanbod en de wensen. Toch blijft de verandering in die richting vaak achterwege, ondanks alle goede voornemens.

Waarom is het toch zo lastig om veranderingen door te voeren in een organisatie? Hoe kan het wel lukken? Ik ervaar dat het helpt om draagvlak te creëren voor de aanpassingen. Zo doorbreek je de weerstand en wordt het duidelijk(er) waarom de veranderingen nodig zijn. Neem mensen mee in het hele proces en maak ze bewust van de mogelijkheden en kansen die de verandering / verbetering voor hen, ook op individueel niveau, biedt. Ga de uitdagingen samen aan en luister vooral ook naar de adviezen van anderen. Veranderen kan op die manier namelijk echt leuk en uitdagend zijn!

Ondernemen….. “opgeven is geen optie”